Commodore 64/128, AV Composite Video Out

Σε αυτό το μηχάνημα τα πράγματα είναι εύκολα αφού είναι έτοιμο το σήμα από την πλακέτα. Χρειαζόμαστε ένα αρσενικό βύσμα 5 PIN DIN και δύο RCA, κίτρινο για το σήμα video και άσπρο για τον ήχο. Η συνδεσμολογία φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Commodore 64, Basic DISK commands

Ενας πολύ σύντομος οδηγός για τις κυριότερες εντολές του disk drive μέσα από την Basic.
Χρωματισμένα με μπλε χρώμα είναι οι δικές σας επιλογές.

Format νέας δισκέτας:
OPEN 1,8,15," N: όνομα_δισκέτας,ID ":CLOSE 1
π.χ. OPEN1,8,15,"N:GAMES,01":CLOSE 1

Φόρτωμα του πρώτου αρχείου της δισκέτας:
LOAD"*",8

Φόρτωμα συγκεκριμένου αρχείου:
LOAD" όνομα_αρχείου ",8
π.χ. LOAD"BASKET MASTER",8

Φόρτωμα συγκεκριμένου αρχείου και εκτέλεση:
LOAD" όνομα_αρχείου ",8,1

Εμφάνιση περιεχομένων δισκέτας:
LOAD"$",8
LIST

ZX Spectrum, σύνδεση stereo πηγής ήχου

 Πλέον τα κασετόφωνα με μονοφωνικά βύσματα σπανίζουν και είναι δυσεύρετα. Ο πιο απλός τρόπος σύνδεσης "νέας" πηγής ήχου είναι η κατασκευή του παρακάτω απλού καλωδίου. Επιτρέπει την σύνδεση του ΖΧ με mp3 player, cd player ή άλλης πηγής stereo ήχου!





C64, Σύνδεση Commodore 1541 με PC

1ο:
Κατασκευάζουμε το καλώδιο XM1541 σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο. Χρειαζόμαστε 4 διόδους 1Ν5819, βύσμα αρσενικό 6PIN DIN και ένα παράλληλο 25PIN. Καλό είναι να «ντύσουμε» τις διόδους με πλαστικό από καλώδιο, για να αποφύγουμε δυσάρεστα βραχυκυκλώματα.

2ο:
Ρυθμίζουμε από το Bios του υπολογιστή μας, την παράλληλή θύρα LPT1 σε normal ή SPP. (Αυτό το βήμα είναι σημαντικό, πολλές πλακέτες πλέον, δεν έχουν τέτοια ρύθμιση!). Μετά από τον Πίνακα Ελέγχου, ρυθμίζουμε την θύρα LPT1 σύμφωνα με την παρακάτω υπόδειξη:

3o:
Εφοδιαζόμαστε με το πρόγραμμα gui4cbm4win του «δικού μας» Σπύρου Τρικαλιώτη, για την αντιγραφή των αρχείων μας. Είναι πολύ εύκολο στην χρήση και μπορείτε να το κατεβάσετε από link που έχω παρακάτω.