MSX1, RGB Scart

Ως γνωστό οι MSX 1 υπολογιστές σπάνια διέθεταν RGB σήμα, μπορούσες να έχεις το πολύ s-video!
Παρακάτω δείχνω την συνδεσμολογία για τον Philips VG8020, αλλά και στ' άλλα συστήματα είναι παρόμοια!

Αφού έχει κατασκευαστεί πλακέτα Y(B-Y)(R-Y) σε RGB (από εδώ), κάνουμε τις συνδέσεις στην πλακέτα που φιλοξενεί τα ολοκληρωμένα για την παραγωγή του έγχρωμου σήματος:

"Κλικ" για μεγέθυνση!
Οπως φαίνεται η χρωματιστή καλωδιοταινία έχει κολληθεί στο κάτω μέρος της πλακέτας. Το pin 1 και 6 είναι γείωση. Τον ήχο για το καλώδιο scart μπορούμε να τον πάρουμε από το αριστερό άκρο του modulator (εμφανίζεται με βιολετί χρώμα).


Η εικόνα είναι πολύ πιο σταθερή και ευδιάκριτη σε σχέση με το αντίστοιχο composite!

VZ200, RGB Scart

Ο Συγκεκριμένος υπολογιστής στις σύγχρονες τηλεοράσεις δεν δίνει καλή εικόνα! Το composite παρουσιάζει τρεμούλιασμα! Οσες προσπάθειες και να έκανα δεν μπόρεσα να το βελτιώσω!

Αφού έχουμε κατασκευάσει την πλακέτα μετατροπής Y(B-Y)(Y-R) σε RGB (από εδώ), κάνουμε τις συνδέσεις όπως φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:

"Κλικ" για μεγέθυνση!
 Επειδή στο ολοκληρωμένο επάνω είναι δύσκολες οι κολλήσεις, έχω κάνει τις ενώσεις εκεί που καταλήγουν! Η πλακέτα που φαίνεται είναι αυτή που φιλοξενεί το ΤΒΑ520 που φτιάχνει το σήμα color του composite.


Η εικόνα που περνούμε είναι σταθερή και καθαρή! Παρακάτω φαίνεται το τεστ χρωμάτων!



Y(B-Y)(R-Y) to RGB

Πολλές φορές έχουμε έναν υπολογιστή που δεν διαθέτει εσωτερικά κανάλι σήματος RGB, ώστε να φτιάξουμε ένα καλώδιο scart για να έχουμε τέλεια εικόνα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κάπου μέσα στην πλακέτα σήμα Y(B-Y)(R-Y), το οποίο καταλήγει σε κάποιο ολοκληρωμένο για την παραγωγή του composite σήματος (για το σήμα color ή chroma). To Y είναι το μονόχρωμο  composite (ή luma).
Το παρακάτω κύκλωμα μας βοηθάει στην μετατροπή αυτού του σήματος σε RGB, ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε RGB Scart καλώδιο. Το έχω προσαρμόσει ώστε να δουλεύει με τάση 5 volt (που βρίσκεται εύκολα σ' αυτά τα συστήματα) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή καλωδίου, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε αρκετούς υπολογιστές.

"κλικ" επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση!

Τα εξαρτήματα που χρειάζονται αναφέρονται στο σχέδιο. Στην επόμενη φωτογραφία είναι η πρώτη πλακέτα των δοκιμών.


Αφού κάνουμε αυτή την κατασκευή, προσαρμόζουμε ένα καλώδιο scart με τη συνδεσμολογία που αναφέρετε εδώ. Για την τάση στο pin 16 του scart, χρειαζόμαστε μια επιπλέον αντίσταση των 150 Ωμ.

SCART to VGA

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές πλακέτες για την μετατροπή αυτή (οι περισσότερες μέσω eBay). Η δοκιμασμένη λύση με τα scart καλώδια που φτιάχνουμε για τους υπολογιστές μας, είναι της China Tech (το CH6200 ή GBS8200). Βέβαια δεν αρκεί μια απλή καλωδίωση με ένα θηλυκό scart, πρέπει να προσθέσουμε μια δίοδο 1Ν4148 στο σήμα sync! Εχει δοκιμαστεί με scart καλώδια από: Spectrum 128K, Amstrad CPC, Amiga, Atari ST.



Είναι σημαντική η παρουσία της διόδου, χωρίς αυτήν η εικόνα "τρεμοπαίζει". Στο internet κατηγορούν αυτές τις οικονομικές λύσεις για να προωθήσουν δικές τους κατασκευές!

Κάντε "κλικ" στις εικόνες για μεγέθυνση!

Παρατηρήσεις:
Το τροφοδοτικό ίσως παίζει ρόλο στην σταθερότητα της εικόνας, αν διαπιστώσουμε κάποιο "τρεμόπαιγμα" τοποθετούμε τροφοδοτικό με πιο σταθερή τάση (regulated).
H τάση λειτουργίας συστήνεται να είναι 5-6 Volt αν και εμένα και με 12V δουλεύει κανονικά! Και να είναι 1.6-2Amber (o κατασκευαστής λέει 5V/2A).
H δίοδος σε κάποια μηχανήματα ίσως είναι αχρείαστη, αλλά δεν επηρεάζει γενικά το σήμα. Είναι π.χ. απαραίτητη με την πλακέτα CH6200 και τον ZX Spectrum+3.