Καλώς ήρθατε!


Καλώς ήρθατε στο τεχνικό blog για 8bit υπολογιστές!
Μπορείτε να στείλετε eMail στο dstasis72@gmail.com, μ' ότι σας απασχολεί γύρω από τους αγαπημένους μας micros. Το συντομότερο θ' αναρτηθεί σχέδιο λύσης!!!


Μ' εκτίμηση στους retro users,
Δημήτριος Στάσης

_____________________________________________________________________________

Μπορείτε να καταχωρήσετε το e-mail σας στο "Follow by Email", ώστε οι νέες καταχωρήσεις να σας αποστέλλονται αυτόματα από τη google. 
Ομως, πολλές δημοσιεύσεις ενημερώνονται (ή τροποποιούνται) με νέες πληροφορίες (ή διορθώσεις) !!! 

Οι αναρτήσεις είναι καταχωρημένες
1) με κριτήριο την "κατηγορία" τους, στις σελίδες του blog.

"Κλικ" για μεγέθυνση!
2) με κριτήριο την ημερομηνία ανάρτησης, στην "Αρχειοθήκη ιστολογίου" (δεξιά στήλη).
_____________________________________________________________________________

Το λυκόφως των "Θεών"...
    Από το 1991 και μετά, η λάμψη των 8μπιτων υπολογιστών άρχισε να σβήνει. Μέχρι το 1994 σήμανε το τέλος της πρωτοπόρας γενιάς μικροϋπολογιστών που δρομολόγησε το home computing σε αυτό που είναι σήμερα. Μπορεί στις μέρες μας το home computing να βασίζεται στους απόγονους των IBM/PC συμβατών, ωστόσο το προφίλ που έχουν το χρωστούν στον Commodore 64, τον Sinclair ΖΧ Spectrum, τον Amstrad CPC και την υπόλοιπη παρέα των 8μπιτων και στο ιδεώδες που αυτοί πρέσβευαν: 
το home computing πρέπει να είναι απλό, φθηνό και προσιτό σε όλους.
   Το 1992, έπεσε η αυλαία για το θρυλικό ΖΧ Spectrum και τον CPC, καθώς η Amstrad αποφάσισε να μεταφέρει όλους τους πόρους της στην αγορά των PCs. Τo 1992 η Atari αποφάσισε να παραδώσει τα όπλα στα ΧΕ και να επικεντρωθεί στους ST. Από το 1993, η Apple αντικατέστησε τους 8μπιτους Apple ΙIe με τους 16μπιτους Apple IIGS. Το 1994 μας αποχαιρέτη­σε και ο θρυλικός C64, η παύση της παραγωγής του οποίου οφείλεται ουσιαστικά στην κατάρρευση της ίδιας της Commodore.
    Την ίδια φθίνουσα πορεία γνώρισε και η υποστήριξη με νέα εμπορικά προγράμματα και ειδικά στα παιχνίδια, με τη σχετική βιομηχανία να στρέφεται στους 16μπιτους και στις νέες κονσόλες.
    Στη δύση τους, οι 8μπιτοι αφέθηκαν στα ικανότατα χέρια των ερασιτεχνών δημιουργών του Public Domain που τα υποστηρίζουν (υποστηρίζω) με διάφο­ρους τρόπους μέχρι και σήμερα. Οι 8μπιτοι, που επί σχεδόν 20 χρόνια μεσουρανούσαν διαμορφώνοντας το home computing, έχουν ακόμη υποστηρικτές (ευτυχώς) σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από συλλέκτες μέχρι προγραμματιστές και κατασκευαστές κάθε λογής απίθανου hardware, μέσω του Retro κινή­ματος.
   Αν μη τι άλλο, τα αρχέγονα αυτά μηχανήματα συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της σύγχρονης κουλτού­ρας, την οποία σχεδόν μονοπώλησαν για μία ολόκληρη δεκαετία.

Γι' αυτό και μόνο, αξίζουν τα σέβη και το θαυμασμό μας...

Δημήτριος Στάσης